Innovatie

Innovatie heeft de afgelopen jaren veel gezondheidswinst opgeleverd, maar we zijn er nog lang niet. We staan voor grote uitdagingen bij een aantal ingrijpende ziekten. De komende vijf jaar kunnen nieuwe innovaties het leven van patiënten volledig veranderen.

Antibioticaresistentie

Iedereen draagt bacteriën met zich mee. Sommige bacteriën kunnen mensen ziek maken. Om dit te bestrijden is soms antibiotica nodig. Helaas zijn bacteriën steeds vaker ongevoelig voor antibiotica (antibioticaresistentie). Hoewel Nederland binnen Europa het minste aantal antibiotica verstrekt, blijft alertheid op de gevolgen van resistentie belangrijk.

Lees meer

Nieuwe generatie geneesmiddelen: Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s)

Innovatie heeft de afgelopen jaren al veel gezondheidswinst opgeleverd, maar we zijn er nog lang niet. Een aantal ernstige ziekten vraagt om een nieuwe generatie geavanceerde geneesmiddelen. Veel wordt er verwacht van Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s), een verzamelnaam voor een breed scala aan nieuwe behandelingen als gentherapie, celtherapie en weefselmanipulatieproducten.

Lees meer

Personalised medicine

Personalised medicine is de behandeling van een patiënt op basis van zijn eigen unieke kenmerken. Het wordt steeds duidelijker welke invloed de individuele eigenschappen van een patiënt kunnen hebben op het ontstaan en verloop van een ziektebeeld.

Lees meer